Jeśli masz problemy z nerkami, wątrobą lub cierpisz na chorobę reumatoidalną, opisana poniżej dieta niskobiałkowa jest sposobem odżywiania dla Ciebie. Mowa oczywiście o diecie niskobiałkowej, która należy do leczniczych diet i nie powinna być stosowana przez osoby, które tego ze względów zdrowotnych nie potrzebują.

Jak natomiast wygląda przyjmowanie białka o takiej osoby? Nie da się ukryć, że białko jest potrzebnym składnikiem w naszej diecie i nie powinniśmy z niego rezygnować całkowicie. Możemy na przykład nieznacznie ograniczyć jego spożycie, bądź też, w przypadku cięższego stadium chorobowego – znacznie ograniczyć spożycie tego składnika. Podczas stosowania tego sposobu odżywiania warto pamiętać o spożywaniu witamin oraz o tym, że przyjmowane przez nas posiłki powinny charakteryzować się lekkostrawnością. Co więcej, nie powinniśmy używać ani soli ani przypraw typu wegeta.

Jeśli jednak bardzo zależy nam na przyprawianiu potraw, możemy to robić poprzez użycie soku lub kwasku cytrynowego, a także poprzez użycie przypraw ziołowych. Istnieją również pomocne wytyczne dotyczące sposobu przyrządzania posiłków w diecie niskobiałkowej. Przede wszystkim warto zaznaczyć, że możemy spożywać posiłki gotowane na parze, na wodzie, na ruszcie bądź też na grillu – z tym jednak zastrzeżeniem, że powinniśmy unikać tłuszczu.

Jedynymi dozwolonymi tłuszczami w diecie niskobiałkowej są masło oraz olej. Powracając jeszcze do wspomnianego na wstępie problemu zapotrzebowania na białko, warto dodać, że istnieją dwa rodzaje zapotrzebowania na białko dla osoby, która powinna stosować niskobiałkową dietę. Pierwszy z nich jest dość restrykcyjny, bowiem pozwala nam na spożywanie jedynie 20 – 30 g białka na dobę, natomiast drugi pozwala nam na przyjmowanie 40 – 50 g białka na dobę. To odpowiednia dieta.

VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 6.5/10 (10 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0 (z 0 głosów)